25 Eylül 2013 Çarşamba

Çayın Tarihi, Çayı Demlemedeki Püf Noktaları

aklindaki.blogspot.com
   Çaygiller ailesinden yapraklarını dökmeyen bitki cinsi. Özellikle Hindistan, Güneydoğu Asya ve Uzakdoğu'da binlerce yıldan bu yana yetiştirilen çay cinsi üyelerinin çiçekleri beyaz ya da sarımsı, hafifçe kokuludur. Yaprakları kurutulup kaynatıldıktan sonra suyu içilir. Ticari çay, dış görünüşleri çok farklı olan Hint  çayağacı ile Çin çayağacının melezleştirilmesinden üretilir. Yeni çıkan Sürgünlerin en ucundaki yaprakları toplandığında en yüksek nitelikli çay elde edilir ve her sürgünden en çok dört yaprak alınabilir. Toplama, 7-14 gün arasında elle yapılır.

   Ülkemizde ilk olarak ekimine 1892'de başlanan, olumlu bir sonuç elde edilemeyince bir süre ara verilen, 1924'de yapılan yeni bir ekimden sonra 1935 yılına kadar çeşitli araştırmalar yürütülen çay, 1951'den sonra Rize ili için önemli bir gelir kaynağına dönüşmüş. Rize'den sonra Trabzon, Giresun, Ordu'da da ekilmeye başlanmış ve bahçeler batıda Ordu'dan, doğuda Sap köyüne kadar uzanmıştır. 1991'de 900 000 hektara yakın bir alandan 432 440 ton çay yaprağı elde edilmiş ve bundan 134 448 ton kuruçay üretilmiştir.

   Bilim adamları çay ile ilgili yaptığı deneyler sonucunda çayın isteğe göre değil de gerekli olan ihtiyaca göre demlenilmesinin daha yararlı olacağını düşünmüş. Mesela Uyku problemi çeken bir insan sabahları açık çay içerek uykusunu kaçırabilir. Diğer demleme şekilleri aşağıda verilmiştir.

1 Dakika Demlenmiş Çay Uykunuzu Kaçırır
1-3 Dakika Arası Demlenmiş Çay Sindirim Sistemine Yardımcı Olur
7 Dakika Ve Üzeri Demlenmiş Çay Keyif Verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Önemlidir. Admin Tarafından Onaylandıkdan Sonra Yayınlanacaktır. Teşekkürler